Barn og unge 

Nettsted for unge pårørende mellom 7-18 år – uansett diagnose eller tilstand på den man er pårørende til!

Legg inn alder og du får tilpasset informasjon til deg eller kan tipse noen du kjenner. Her finnes mye nyttig informasjon, du kan chatte, sende epost eller ringe for kontakt og hjelp. Nettstedet drives Pårørendesenteret

https://ungeparorende.no/kontakt

ALS Norge sin støttegruppe for barn og unge. Menneskene her har blitt kurset og har signert taushetsplikt skjemaet, og har 100% taushetsplikt. De har alle relasjon til ALS og vil være din hjelp og støtte i forholdt til det du måtte lure på. De er her for deg. De har også en lukket gruppe på Facebook som du kan bli medlem av, hvis du er på Facebook. Den har ingen voksne tilgang til, og aldergrensen er satt til 25 år oppad. Der kan du føle deg trygg på at du møter mennesker som er eller har vært i samme situasjon som deg. Ønsker du og få kontakt med stiftelsens likepersoner kan du også søke de opp på den lukka gruppa inne på Facebook. Du finner gruppa her

Du kan også skrive en epost til dem på: post@alsnorge.no 

Nyttige ressurser på nett

I jakten på kunnskap og støtte rundt temaer som sykdom, sorg og kriser, er internett en verdifull ressurs. Vi har derfor samlet en liste over relevante nettsteder som kan tilby veiledning og informasjon. Disse ressursene kan være et godt utgangspunkt for å forstå og håndtere de utfordringene man møter som pårørende eller som en person som er direkte berørt av sykdom:

 • ung.no: Et informasjonsnettsted for ungdom som dekker ulike livsområder, inkludert helse og relasjoner.
 • Klara Klok: En tjeneste hvor ungdom kan stille spørsmål om helse, seksualitet og livsstil.
 • Kriser.no: Tilbyr psykososial oppfølging etter kriser og katastrofer.
 • Krisepsyk.no: Senter for krisepsykologi med fokus på kunnskap og håndtering av psykiske reaksjoner etter kriser.
 • Helsedirektoratet – Barn som pårørende: Informasjon om barns rettigheter og behov når de er pårørende.
 • BarnsBeste: Et nasjonalt nettverk som jobber for barns beste når de er pårørende.
 • Pårørendesentret – Rettigheter for barn og unge som er pårørende: Gir innsikt i lovfestede rettigheter for barn og unge pårørende.

Det er imidlertid viktig å anerkjenne at digital informasjon noen ganger ikke er tilstrekkelig, og at personlig kommunikasjon med noen som har erfaring og forståelse for situasjonen kan være mer nyttig. Vi oppfordrer dere derfor til ikke å nøle med å ta kontakt med en likeperson i stiftelsen for støtte og rådgivning.

Tilgjengelige materialer og støtte for barn og unge

 • «Meg også»-boken: Denne boken, som nå også er tilgjengelig i digital format, hjelper barn og unge med å bearbeide opplevelsen av å være pårørende.
 • ALS brosjyre for barn og unge: Utarbeidet av vår ungdomsgruppe for å gi barn og unge forståelig informasjon om ALS.
 • Barn og unge som pårørende: En informativ side som adresserer barn og unges spesifikke behov og reaksjoner i krisesituasjoner.

Barne- og ungdomsarbeid i stiftelsen

Stiftelsen arbeider aktivt for å støtte barn og unge som er pårørende gjennom flere initiativer:

 • Opprettelse av barne- og ungdomskontakter: Engasjement av unge som selv har vært pårørende for personer med ALS for å fungere som kontaktpersoner.
 • Informasjonsbrosjyre: Utvikling av materiell rettet mot unge pårørende, ledet av stiftelsens ungdomsgruppe.
 • Likepersonstjeneste for barn og unge: Alle våre likepersoner i ungdomsgruppen er kurset og godkjent for å gi støtte til andre unge pårørende.

For ytterligere informasjon eller for å komme i kontakt med våre likepersoner, vennligst kontakt oss via e-post eller telefon.

Malin Fredriksen

Støttekontakt barn og unge

Har en mamma med ALS, fikk diagnosen i 2019. Jobber som helsefagarbeider på Sykehjem.

 

E-post: Malinfredriksen8@gmail.com

Malin Langholm

Støttekontakt barn og unge

Malin Langholm er 38 år og bor på Halsa, sør i Trøndelag, sammen med ektemannen og to barn.

I 2013 mistet Malin sin far til ALS. Hun er kurset likeperson og har vært med i ungdomsgruppen til ALS Norge siden 2015.

Som frivillig i ALS Norge har hun vært med å arrangere ALS-seminar to ganger og utarbeidet brosjyrer med informasjon til barn og unge.